AGAR-AGAR TEMBIKAI
Bahan2;
- 2 paket serbuk agar-agar ( 11g )
- 350 g gula pasir
- 1000 ml air
- 4 biji putih telur
- satu sudu esen rose
- pewarna merah/kuning (isi tembikai)
- pewarna hijau (kulit tembikai)
- Kismis (biji tembikai)
Cara2;
- Masak agar2 + air+gula hingga mendidih. Biarkan menyejuk sekejap.
- Pukul putih telur hingga kental bertanduk sambil dimasukkan larutan agar2 yang mulai sejuk di dalam bancuhan telur putih sedikit demi sedikit.
- Tuangkan dalam mangkuk separuh bulat yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
- Titikkan pewarna merah ditengah adunan dan diratakan secara membulat dengan lidi sate tanpa menyentuh dasar mangkuk.
- Masukkan warna hijau sebagai kulit dan jarakkn sedikit dari warna merah.
- Letakkan kismis hitam sebagai hiasan untuk biji durian.
- Sejukkan dalam peti sejuk.
*Tip: Pukul putih telur selepas 20 minit larutan agar2 masak supaya agar menyejuk sedikit
dan bagi mengelakkan putih telur lama berteduh / mencair semula.
Selamat Mencuba.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan