KEK LAPIS 1 MALAYSIA - ONE MALAYSIAN LAYER CAKE
Bahan2;
- 16 oz margerin/butter/planta
- 10 biji telur gred A
- 200 g gula halus
- 350 g tepung kek nona / tepung blue key
- 1/2 tin susu pekat
- 1 tin srikaya (tin kecil)
- 1 1/2 sudu makan ovellette
- 1 paket horlick original ( 400 g )
- 100ml air sejuk ais
- sedikit ceri merah / coklat rice
Cara2;
- Pukul mentega + gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan susu, srikaya, horlick, tepung dan air . Pukul sebati.
- Bahagi kepada beberapa bahagian warna yang disukai.
- Bakar lapisan demi lapisan warna pertama hingga habis kemudian taburkan ceri/coklat rice.
- Ulangi dengan warna yang seterusnya sehingga adunan habis dibakar.
- guna oven api atas sahaja dengan suhu 180'c. 10-15m untuk setiap lapisan.
SELAMAT MEMBAKING... membuat kek lapis nie memang menuntut kesabaran yang tinggi...gue siap tertidur tu depan oven.... kui..kui..kui...hasilnya bolehlah...colourful.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan