Isnin, 1 September 2014

KETUPAT SOTONG SUMBAT versi Kelantan..... tak biasa macam leceh ler pulak nak membikinnya.... Apa2 pun gue suka sebab sedap. ..mana nak cari dalam lauk ada nasi pulut... 2 in 1....



KETUPAT SOTONG versi KELANTAN

Bahan2;

@ 20-30 ekor sotong / 1kg
@ 2 cawan beras pulut ( gue  masak sedia dah)
@ 2 ketul gula Melaka
@ 3 cawan santan
@ 6 sudu gula pasir
@ sedikit garam
@ Daun pandan wangi

Cara2;
1. Bersihkan sotong.
2. Masukkan beras pulut yg  telah dimasak ke dalam 1/3 bahagian sotong .
3. Masukkan sotong tersebut ke dalam periuk yang telah diisi santan, garam, gula melaka, 
    gula putih dan daun pandan wangi.
4. Masak hingga pekat.


SELAMAT MENCUBA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan